After SARS happened in Beijing, people’s lifestyle changed a lot. People were busy exercising every day in the backyards. Parks looked like busy shopping areas. People wanted to breathe clean air and enjoy nature. It is necessary for people to take exercise outdoors. Skateboarding, swimming, running—everyone has a way of building up their bodies. Badminton (羽毛球) and table tennis are good choices.
Liu Tong said, “I didn’t exercise much before, because I was always too busy with work. But now with the spread of SARS, I come here after work every day.”
The virus (病毒) gave us a chance to think about a lot of things around us. Health became the first thing for everybody. The sports goods (东西) became the most needed in Beijing.
【1】After the SARS outbreak (爆发), people in Beijing were busy _______.
A. buying things B. staying at home
C. exercising D. taking medicine
【2】During the time, people in Beijing liked _______.
A. skateboarding B. doing outdoor exercise
C. swimming D. running
【3】What does the underlined word“here”mean?
A. Parks. B. Shopping areas. C. Offices. D. Hospitals.
【4】Why didn’t Liu Tong do exercise much before?
A. Because he was very strong before. B. Because he was always too busy.
C. Because he had no place to do exercise. D. There was SARS virus around the world.
【5】Which is the main idea of the passage?
A. SARS is a very serious virus, but everyone in Beijing isn’t afraid of it.
B. Body-building machines and equipment are very popular in Beijing after SARS.
C. We should stay at home to fight against SARS.
D. SARS makes people pay attention to (注意、重视) their health.
【答案】【1】C
【2】B
【3】A
【4】B
【5】D
【解析】本文讲述了非典发生后,北京人的生活方式的改变。非典发生后,人们开始到户外活动、滑冰、游泳、球类运动等等。
【1】细节理解题。根据People were busy exercising every day in the backyards. 可知,人们每天都在后院忙着锻炼。故选C。
【2】细节理解题。根据文章第一段:It is necessary for people to take exercise outdoors. Skateboarding, swimming, running—everyone has a way of building up their bodies. Badminton (羽毛球) and table tennis are good choices. 科学,本段谈到了人们进行滑板、打羽毛球、打乒乓球等,可知北京人喜欢做户外运动。故选B。
【3】词义猜测题。根据Parks looked like busy shopping areas.公园看起来像是繁忙的购物区。可知,该句话中的here是指公园。故选A。
【4】细节理解题。根据Liu Tong said, “I didn't exercise much before, because I was always too busy with work. 刘彤说:“我以前没有多运动,因为我总是忙于工作。”可知,因为他总是太忙。故选B。
【5】主旨大意题。这篇短文讲了SARS发生以来,人们积极参加各种户外活动,提高生活质量,保证健康。因此选项D正确,非典使人们关注他们的健康。故选D。
词义猜测题是阅读理解中常见的一种题型,所猜测词汇可以是生词,也可以是熟词新义,还可以是人称代词的指代内容。词义猜测题主要考查考生根据上下文推测词义和语义的能力,突出考查对语境的分析和把握能力。常见的猜词法有:(1)利用上下文语境。猜测任何词义都离不开上下文,所以要借助上下文对需要猜测的词或短语进行合乎逻辑的推测。 (2)利用定义或解释性的线索。阅读文章中的有些生词往往在其后会有对该词进行解释说明的短语或句子,利用它们猜词义较容易 (3)利用文章的逻辑关系答题。如并列、对比、因果、转折关系等。这些逻辑关系往往通过一些相应的词或短语表达出来,如but, or, however, so, because等。(4)利用构词法知识答题。熟记一些前缀、后缀所表达的意思,不仅可以扩大词汇量,而且帮助我们猜测词义。第3小题的词义猜测题就是利用第1种解题方法。